bianca27.net Bianca27.net
På de rullende billeder lige herover ses de nye, Bianca Yacht-udførte luger på DEN-415 Bianco af Rudkøbing. Bemærk også sejlervennens blyant og lygte-akrobatik nede i kistebænken. De øverste billede viser de gamle luger og den nye. selvlavede agterluge og den nye do. salonluge.


Af Søren Stidsholt Nielsen, Bianca27.net,
- tekst og foto


Cockpittet er det sted på vores Bianca 27'ere, vi slider mest på, Vi befinder os altid der under sejlads og helst også der ved ophold i fremmed havn eller hjemme på egen bro. Hvis det da ikke lige regner og cockpitteltet ikke er slået op.
Her på bådens terrasse må der gerne være rart, og det gør ikke noget, at der også er lidt maritim skønhed at føle sig veltilpas i. Flot lakerede karme, måske en flettet teakrist, praktisk anbragte brugsting osv.
En af sliddelene i cockpittet er sæderne. De får en cocktail af sol, regn, buksebage, tovværk, grej, spildte drikkevarer og havvand at smage. Et par af sæderne skal tilmed kunne bevæges op og ned for, at vi kan få adgang til indholdet i kistebænkene. Jo, det kan være slidsomt at være cockpitsæde.

ORIGINALE BIANCA-SÆDER
Næppe mange Bianca 27'ere har deres originale cockpitsæder tilbage. På nogle både er sæderne renoveret eller skiftet ud med de lidt billigere finer-løsninger, andre er malet eller blanklakeret eller delvis udskiftet. Endelig er der den flotteste og originalt set rigtige løsning med sæder konstrueret af teakstave og lakeret kant. Den sidste er den dyreste, men klart den, der klæder en teakrist eller nogle velplejede cockpitkarme bedst.
Cockpitsæderne på DEN-415 Bianco af Rudkøbing havde kendt bedre dage. Egentlig sad man ok på disse finerplader af teak, - en fin ru og skridsikker overflade, og det kan være godt, at rumpen har en fast forankring på kryds. Men begge de store, oplukkelige sæder havde slået sig og kunne være vanskelige at lukke, og de lod sig næppe fla'e ud eller reparere. Skruerne på sædet var forskellige og hængslerne havde kendt bedre dage. Med andre ord: Tid til at overveje en ny og bedre løsning.
Nu er de nye cockpitsæder så monteret og har været ude på den første sæsons sejlads. Sæderne er udført på og købt hos Bianca Yacht i Rudkøbing, så mere originalt bliver det ikke. Sejlere med det rette håndelag ville nok kunne lave dem selv. Udskiftningen hos os omfattede ikke blot de to store og oplukkelige sæder plus de to mindre agterude, men også den tværgående midtersektion foran nedgangen.

SLANK OG ADRÆT SEJLERVEN
Monteringen klarede vi selv, og "vi" er ikke mindst en god Bianca-udlært bådebygger-kammerat plus en slank og adræt sejlerven. Hvorfor sidstnævntes egenskaber var specielt efterspurgte, vender vi tilbage til.
Først handler det jo om at få de gamle cockpitsæder fjernet. De to oplukkelige sæder kan skrues af. Skruer og hængsler kan genbruges, men da de hverken var pæne eller ensartede, valgte vi at skifte begge dele.
De to agterste sæder er limet og/eller skruet fast. Hvis der er anvendt skruer, skal de løsnes inde i kistebænken. Det kan være to eller fire skruer på hvert sæde. Måske er det såkaldte møbelskruer med et specielt gevind skruet ind i træet. Vær forsigtig, hvis det er nødvendigt at bruge kile-værktøj for at løsne fastlimede sæder. Hvis du ikke passer på, kan du beskadige glasfiber-overfladen. Og så skal du til at reparere.
Nå de gamle sæder er taget af skal alt skidt, limrester og andet fjernes helt fra sædeunderlaget. Rens grundigt, så glasfiberen står helt som ny, ellers får du problemer med vedhæftning faf den nye lim.

FRISKE GUMMILISTER
Benyt også lejligheden til at sætte friske gummilister på under de to oplukkelige sæder. Da vi skulle finde ud af, præcis hvor de friske gummilister skulle sidde under de to luger, kom den slanke sejlerven ind i billedet. Bevæbnet med en lommelygte og en blyant, dykkede han ned i under de nymonterede kistebænkluger, som vi så lukkede. Lys på lommelygten, og så kunne han indefra med den medbragte blyant markere, hvor de nye gummilister skulle pålimes, så de kommer til at passe præcis til glasfiber-kantrammen rundt om den åbne kistebænk.
Forinden denne operation er de oplukkelige cockpitsæder tilført skruehuller og beslag. Det kan betale sig at være ekstra omhyggelig på dette punkt. På vores gamle sæder var dette arbejde lidt sjusket gjort, så lugerne sad synligt skæve.

LIME ELLER SKRUE
Der skal også limes. De to bageste sæder kan ikke lukkes op, så de skal blot limes på med fx. et passende Sika-produkt. Det er vigtigt at lime hele vejen rundt, så der ikke opstår lommer, som vand kan trænge ind ad med fugt og råddenskab under sædet til følge. Når limarbejdet er udført, lægges fx. en haveflise ovenpå sædet indtil limen er helt tørt. Læg flisen på en avis elller et stykke pap for ikke at ridse de fine, nye sæder. Samme operation for det tværgående element foran nedgangen til salonen.
Det er også muligt at skrue de bageste sæder og den tværgående enhed på, og her bliver det selvfølgelig flottest, hvis skruerne kommer nedefra, så de ikke er synlige. En skrueløsning har den fordel, at det er muligt at demontere alle enhederne og tage dem hjem til lakering om vinteren. Til skrue-løsningen bør der bruges såkaldte møbelskruer. Det gør demonteringen lettere.

AGTERSTE LUGER TIL AT ÅBNE
Vi har set, at nogle Bianca 27-sejlere benytter fornyelserne i cockpittet til at gøre en eller begge bageste sæder oplukkelige. Det er Bianca 27 som bekendt ikke født med. Formålet med denne ændring er selvfølgelig at forbedre adgangsforhold og udnyttelse af stuvepladsen i den agterste ende af kistebænken. Operationen kræver, at der med stiksav fjernes et firkantet areal af glasfiberen under sædet. Savens efterladte skarpe kant i glasfiberen kan evt. forsynes med en blød liste. Husk også at prime hele vejen rundt, så fugt ikke trænger ind i glasfiberen.

AGTERLUGEN SÅ PLUDSELIG GRIM UD
Da de nye cockpitsæder var monteret, begyndte lugen på agterdækket pludselig at se mindre pæn og matchende ud på den finerede teak. Den blev så idømt en renovering, der blev udført på egen hånd. Lugens ramme og basisplade var sunde nok, så den gamle finer blev fjernet og træet rengjort og slebet. Nye teakstave blev indkøbt i metermål hos en bådebygger, tilpasset i størrelse og limet på. Hvis du ikke råder over godt, elektrisk savgrej, kan det være en ide at "udlicitere" tilpasningen af stavene til en maskinsnedker. Når stavene er limet på, skal der fuges med fx. Sika, evt. lægges gammelt kasettebånd i bunden af fugen, så fugemassen kun skal klæbe på siderne. Nogle hævder, at det så holder bedre. Andre siger, at det er lige meget. Jeg undlod, så nu får vi se.
Når du har efterfuget og slebet, evt. med excentersliber, lakeres rammekanterne, så de matcher de nye kistebænkluger. Til sidst monteres luftindtaget. Den gamle Tannoy-ventils lysglas så lidt affældig ud, så jeg ofrede en ny plastikindsats, der kan købes separat.

HOVSA: LUGEN TIL SALONEN
Hov, hvad er nu det….? Nu skurrer salonens to-delte nedgangsluge i øjnene ved siden de fine, nye cockpitsæder og agterlugen. Nej, projekter får aldrig nogen ende på gamle skibe, og det er jo heldigvis en god del af fornøjelsen som Bianca 27-ejer. Sandt at sige havde nedgangslugen også kendt bedre dage. Flere steder var der ikke mere finer at slibe og lakere på. 35 år til søs sætter sine spor.
Jeg tog de gamle nedgangsluge-stykker med ud til et snedkeri og fik dem til at lave en nøjagtig kopi af dem i vandfast krydsfiner, herunder udskæringer til ventilationsrist og lås. Herefter fik jeg lugepladerne professionelt fineret hos Brabrand Finer ved Århus. Rimelig pris, go' service og fint arbejde. Tilbage stod lakeringen, og nu er lugerne her så også helt nye.
PS til julemanden: Nu kunne jeg godt tænke mig en cockpitrist med "flettet" teak og lakeret kant…..!

----

Har du tilføjelser, spørgsmål eller egne erfaringer vedr. træ i cockpit på din Bianca 27, hører Bianca27.net gerne fra dig. Vi prøver at samle al Bianca 27-relevant viden om cockpitets træ her på denne del af Bianca27.net.

Copyright text og fotos: Bianca27.net. All rights reserved. Kopiering forbudt. Læs om ophavsret. Klik her!