bianca27.net Bianca27.net
Af Ernst Nørhave Larsen,
Bianca 27 DEN-471 "Dana", Juelsminde



I vinteren 2008/09 har jeg skiftet motoren ud i min Bianca 27, Dana. Den gamle var den originale Bukh 10 hk fra 1974 med saltvandskøling. Den nye er en Yanmar YM15 med 14 hk og ferskvandskøling.

GENNEMFOTOGRAFERING
1) Inden udtagningen af den gamle motor gennemfotograferede jeg installationen. Måske var der detaljer, der kunne genbruges. Da det kom til stykket valgte jeg at skifte det meste ud. Ud med overflødigt ledningsnet. Kun ledningerne fra batteri til motor og forbrug blev bibeholdt.
Den nye Yanmar er mindre end den gamle Bukh både med hensyn til højde og bredde og vægt, så den skulle nok kunne være i båden.
Det er ikke vanskeligt at pille den gamle motor ud. Den er skruet fast i fundamentet med få skruer, og skal også løsnes fra skrueakslen. Når alle ledninger, kabler og slanger er afmonteret, skal motoren løftes ud med en kran. Den vejer over 120 kg., og det kan man ikke klare på egen hånd.

RENGØRING
2) Jeg startede med at gøre rent i motorrummet, pillede det gamle støjdæmpende materiale ned, afmonterede søvandsindtaget (det gamle er _ ” og yanmar anbefaler _”). Vandlåsen passede heller ikke, ligesom udstødningsgennemføringen er større (50 mm). Også ud med alle gamle instrumenter og startpanelet, overflødige ledninger mm. Den gamle kobling mellem skrueaksel og motor skal afmonteres.

SKRUEAKSEL OG PROPEL
3) Skrueaksel blev skiftet i 2002, og er 25 mm i diameter, så den kan bruges igen. Dana har monteret en foldepropel fra Gori (og ikke - som de fleste Bianca 27.. en trebladet fast propel). På messen i Fredericia fik jeg Gori til at regne på stigningen på den gamle propel. Den passer perfekt sammen med en Yanmar på 14 hk, både m.h.t. stigning og omdrejningsretning. (Her er der sparet en del, da en ny foldepropel er dyr).

LÆNSESLANGER
4) Når motoren er ude, er der plads til at udskiftning af lænseslangerne. Jeg afmonterede alle fittings, og genmonterede i nye, så de kan være tætte i mange år. Næste skridt var opboring af hullet til nyt søvandsindtag samt lave et større hul til udstødningen. Glasfiberen er ikke særlig tyk i agterspejlet, og jeg havde meget glæde af at bruge vores ”Drimmel”, der nemt kan slibe i glasfiber. Jeg monterede en ny akseltætning når nu akselen var fri.

SØVANDSFILTER OG ANTIHÆVERT
5) Mens motoren var ude monterede jeg ligeledes nyt søvandsfilter, antihævert og monterede samtidigt ekspensionsbeholderen. Alle 3 dele er monteret i BB kistebænk, hvor dieseltanken er placeret. Her er ligeledes hovedafbryder til strøm til motoren. På den måde er alle tekniske installationer i kistebænken placeret ved siden af hinanden. Det er vigtigt at huske, at antihæverten skal placeres højest.

INSTRUMENTPANEL
6) Næste trin var tilpasning af nyt instrumentpanel. Den gamle efterlod flere grimme huller i glasfiberen. Jeg lavede en plade i rustfri stål..2mm tyk. Den dækker de gamle huller efter Bukh instrumenterne. Heri monteres det nye instrumentpanel. Ledningsnettet på en ny motor er nemt at samle. Det er på forhånd monteret med stik, der ikke kan sættes forkert sammen. Den rustfrie plade sidder indtil nu kun fast med de bolte, der holder instrumentpanelet fast. Måske vil jeg lime det fast når båden kommer på land til efteråret. Det er nemt at lave en skabelon i pap, som den rustfri plade kan skæres ud efter. Det nye instrumentpanel monteres med samme placering som det gamle.

UDSTØDNING
7) Udstødningen. Jeg monterede udstødningsslangen i en bøjning op under dækket i BB side agterst. Udstødningsslangen går ned i bunden af båden, hvor en ny vandlås skal monteres. (Og herfra en slange til motorens udstødnings afgang.)

KABLER OG GAS
8) De gamle kabler til gear og gas kunne bruges igen, men gearvælgeren skulle vendes.

PÅ PLADS PÅ FUNDAMENT
9) Nu løftede jeg motoren på plads på det gamle fundament. Den passer selvfølgelig ikke ned i de gamle huller, så der skal laves et nyt fundament. Jeg brugte de gamle huller til monteringen af en 12 mm tyk stålplade. Pladen bliver boltet fast i de gamle huller, og så skal der skæres gevind til den nye motors fundament. For at have den rigtige hældning på motoren, den skal jo passe med skrueakslen, skal der ikke være en ny stålplade i den agterste del af fundamentet. Jeg kunne bruge to af de gamle huller til den nye motor, og skære gevind i det gamle fundament til de resterende to huller.

TILPASNING I GLASFIBER
10) Motoren vil slå imod det gamle fundament ved gearskiftet, så der må skæres lidt glasfiber af her. Og efterfølgende primes glasfiberen for ikke at svulme op., hvis det bliver fugtigt.
Det lyder måske lidt let, at tilpasse motoren og line den op, men det tager tid og man skal have tålmodighed. Jeg fik her hjælp af den lokale marineservice, men hvis man har tålmodighed nok, er det ikke så svært.

JUSTERING PÅ FUNDAMENT
11) Motoren er nu justeret ind i forhold til akslen og skal skrues fast på fundamentet. El ledningerne tilsluttes batteri, nye slanger til diesel ind samt retur ud monteres, kølevandsslanger ligeså.

KØLERVÆSKE
12) Efter påfyldning af kølervæske (Man skal huske, at den originale kølervæske skal fortyndes i forholdet 1:1 med vand for at være virkningsfuld) Det står der ikke noget om på de originale flasker fra Yanmar!!, Men det fremgår af instruktionsbogen… og påfyldning af olie i motor og gearkasse skal der luftes ud, og så er jeg klar til at starte for første gang.

TIMEFORBRUG OG PRIS
Jeg har nok brugt omkring 30 - 40 timer på udskiftningen, men jeg er jo ikke mekaniker eller skibsbygger, og en mere erfaren gør det selv mand end jeg er, vil nok kunne gøre det hurtigere.
En fabriksny motor kan fås til for omkring 38.000,. Jeg forhandlede prisen længere ned, og skiftede i stedet ud alle steder omkring motoren.

ANVENDTE RESERVEDELE
Jeg har brugt følgende. nye reservedele:
Klemmeflange (Kobling)
Akseltætning for 25 mm aksel
Kølevandsfilter type 140 (Vetus)
1,5 m udstødningsslange
Vandlås Vetus LP50R (50 mm)
Div. nye spændebånd
Udstødningsgennemføring
Airventil (Antihævert)
Søvandsindtag _” samt kugleventil og slangestuds
Div. kølevandsslange (forstærket slange på sugesiden, alm. køleslange på den varme side)
1 rustfri stål plade til instrument indbygning
Motorolie og kølervæske samt 1 tube silkaflex
1 dåse primer
Nyt støjdæmpende materiale
Jeg havde i forvejen skruer, møtrikker.

ØKONOMI OG KONKLUSION
Prisen for div. tilbehør er ca. 4000-5000,-kr. . Den gamle motor blev solgt for 2000,- kr. og skal fremover være drivkraften i en ældre 20 fods jolle.
Motoren går som en drøm i forhold til den gamle, og sommeren må vise, om effektforøgelsen er mærkbar. Jeg forventer i alt fald større manøvrekraft i havnen / mindre forurening pga. bedre forbrænding (Og så kan den køre på biodiesel) ligesom støjniveauet er lavere.
Jeg har ikke nogen forventning om, at udskiftningen af motoren er rentabel, jeg kan nok ikke holde pengene hjemme, hvis båden skal sælges, men det er jo heller ikke planen.

----------

Mange tak til Ernst for en meget instruktiv og lærerig artikel om at skifte til ny motor i sin Bianca 27. Har du ideer, tips, erfaring eller spørgsmål om motorskift, er du meget velkommen til at skrive til
Bianca27,net.
Hilsen Søren og Kay, Bianca27.net

------------

LINKS TIL NOGLE MOTORER, DER KAN FUNGERE I EN BIANCA 27:

Yanmar

Bukh

Volvo Penta

Nanni

Vetus

LINK til gode råd om drift og vedligeholdelse af motor


Læs også om motorskift i Bianca 27 under
Fribordet "Nye tiltag og forbedringer på DEN-475 "One Day"....". Denne Bianca 27 har fået isat en nyrenoveret, brugt købt motor.
Copyright text og fotos: Bianca27.net. Kopiering forbudt. All rights reserved. Læs om ophavsret. Klik her!
Hvis du går og tænker på:
Ny motor i din Bianca 27....?
Af Søren Stidsholt Nielsen,
Bianca27.net

De allerfleste Bianca 27 er fra Bianca Yacht leveret med en rød Bukh eller en grøn Volvo-motor. Det var og kan være stabile kraftværker i den tungere vægtklasse og med en noget mindre ydeevne, end den moderne og lettere motorer har i dag. Disse værfts-monterede motorer er minimum 30 år gamle og kan have op til 45 år på bagen. Derfor er mange af dem skiftet ud med nyere, kraftigere og mere kompakte maskiner.
At skfite til ny motor på sin Bianca 27 er økonomisk set den største beslutning, man kan tage som bådejer. Selve motoren koster mindst 30.000 kroner. Dertil kommer en række nødvendige sideudgifter til fx. fundament, skrueaksel og kabler. Hvis man ikke selv eller med kyndige venners hjælp kan montere motoren, løber der arbejdsløn til professionel installation oveni. Og her er det klogt at få et totaltilbud fra en forhandler, inden man starter projektet.
De værfts-monterede motorer på Bianca 27 var på 7,5 hk. I dag vælger de fleste ved motorskift at øge kraften. Mindst 10 hk bør man vælge, men vi kender også til Bianca 27'ere med motorer på omkring det dobbelte antal hestekræfter. Motorrummets størrelse sætter også en naturlig grænse for, hvor kraftig en motor, der kan monteres, og hertil kommer det fysiske faktum, at en overdimensioneret motor ikke øger bådens fart, men blot trækker agterskibet ned i vandet.
Hvilket fabrikat skal man vælge? Besvarelse af dette spørgsmål kan nærme sig religion og det kan næppe gives et entydigt svar på dette. Generelt kan man sige, at de de allerfleste fabrikater i dag har en høj standard i kvalitet, stabilitet og driftsøkonomi, men prisforskellen på en motor med samme ydeevne kan være flere tusinde kroner. Det kan også spille ind ved valg.
Det kan være en god ide at spørge andre Bianca 27-sejlere, hvilken motor de har, og hvordan deres erfaring er med den. Hvis du spørger en forhandler, vil han naturligvis anbefale de to-tre fabrikater, han har forhandling af.
Nedenfor har vi anført links til fem anerkendte motorfabrikater, der alle forhandles i Danmark. Så kan du gøre dine forstudier, hvis du har planer om at skifte til ny motor.
Endelig er der også mulighed for at renovere den eksisterede motor eller at købe en brugt motor og så renovere den. Begge del er i hvert fald billigere end at købe en helt ny motor.
Nedenfor kan du læse en fin beretning og se billeder fra fra Ernst Nørhave Larsen på Bianca 27 DEN-471 Dana fra Juelsminde. Ernst har netop været igennem et motorskifte.